Betong Norge med klare innspill til Næringsministeren

Publisert

Betong Norge, som representerer rundt 370 bedrifter innen betongindustrien, har levert sitt høringsinnspill til Næringsministeren med konkrete forslag for å styrke norsk industri. Daglig leder, John-Erik Reiersen, peker på flere tiltak som vil sikre både vekst, bærekraft og norske arbeidsplasser.

Formueskatt på arbeidende kapital 

Et sentralt tema i høringsinnspillet er formueskatten på arbeidende kapital, som Reiersen mener hemmer vekst i næringen.  

- Formueskatten på arbeidende kapital belaster bedrifter som reinvesterer i seg selv, og dette begrenser muligheten for innovasjon og utvikling av bærekraftige løsninger, sier Reiersen.  

Betong Norge anbefaler derfor en gradvis reduksjon av skatten, med mål om en full avvikling på sikt.  

- Dette vil styrke norske bedrifters konkurransekraft og legge til rette for flere investeringer i grønne teknologier, legger han til. 

Materialvalg i offentlige prosjekter 

Et annet viktig punkt er hvordan materialvalg i offentlige byggeprosjekter blir gjort. Reiersen argumenterer for at beslutninger bør være kunnskaps- og ytelsesbaserte, i stedet for å favorisere bestemte materialer.  

- Offentlige prosjekter bør vurderes basert på hele livssyklusen til et bygg. Betong er ofte det mest bærekraftige valget, men det må sikres at klimagassvurderinger og livsløpsanalyser blir gjennomført korrekt, uten at transportavstander utelates fra beregningene, understreker han. 

Betong i havvindutbygging 

Når det gjelder den pågående debatten om havvind og andre energiformer, mener Betong Norge at norsk betongindustri kan spille en avgjørende rolle uavhengig om man velger vindkraft eller kjernekraft. Betong Norges anliggende er ikke å peke på hva slags energiformer Norge skal satse, men at norsk industri må få bidra.  

- Betongfundamenter og flyteelementer har lang levetid, minimalt vedlikeholdsbehov og bidrar til reduserte levetidskostnader. Dette gjør dem til et ideelt valg i offshore vindkraftprosjekter, sier Reiersen.  

Han understreker viktigheten av å prioritere norsk leverandørindustri for å sikre lokal verdiskaping og arbeidsplasser. 

Samfunnssikkerhet og beredskap 

Med en stadig mer uforutsigbar sikkerhetssituasjon, påpeker Betong Norge også behovet for å tenke nytt rundt beskyttelse av sivilsamfunnet.  

Betong er det ideelle materialet for å bygge konstruksjoner som kan beskytte samfunnet i krisesituasjoner. Vi foreslår derfor å oppheve byggestoppen for tilfluktsrom, slik at nye bygg kan inkludere denne viktige sikkerhetsfunksjonen, sier Reiersen. 

Momsfradrag for lavkarbonbetong 

I sitt forslag til å fremme det grønne skiftet, oppfordrer Betong Norge regjeringen til å innføre en momsfradragsordning for bruk av lavkarbonbetong.  

- Lavkarbonbetong reduserer CO₂-utslipp betydelig. Et økonomisk insentiv vil akselerere overgangen til mer miljøvennlige byggematerialer, noe som er avgjørende for å sikre at Norge forblir i front når det gjelder bærekraftig bygging, konkluderer Reiersen. 

Betong Norge ser frem til videre samarbeid med regjeringen for å realisere en fremtidsrettet industrimelding som styrker norsk næringsliv og arbeidsplasser over hele landet. 

Motta nyhetsbrev?

Motta nyhetsbrev?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: