Cissi Klein VGS helstøpes i lavkarbon ekstrem betong
Publisert
Cissi Kein VGS støpes med ekstrem lavkarbon betong. Foto: Roger Eggen, Veidekke Entreprenør
Den nye videregående skolen i Trondheim – Cissi Klein – er verdens første bygg som helstøpes med lavkarbon ekstrem betong. Prosjektet knuser myten om at det ikke er mulig å benytte lavkarbon ekstrem i kalde vintermåneder.
Trøndelag fylkeskommune bygger en ny videregående skole, hvor Veidekke er entreprenør og Betong Øst står for betongleveransen med sement fra Schwenk Norge. Byggeprosjektets mål var opprinnelig at rundt 65 prosent av den plasstøpte betongen skulle være av type lavkarbon ekstrem. Nå viser det seg at man utelukkende ender opp med å støpe med denne typen betong i hele prosjektet, dette gir en besparelse på litt i overkant av 50 prosent CO₂ sammenlignet med tradisjonell betong.
Ingen problem med vinterstøp
Leveransen er på ca. 11.000 m3, hvorav halvparten er levert gjennom vinterhalvåret oktober-april. Årets vinter var unormal kald i Trøndelag, med kuldegrader ned mot -15 til -20°C i lengre perioder. Prosjektleder i Veidekke, Veronica Knutsen, forteller at det har gått knirkefritt å støpe på vinteren:
- Vi har støpt med SCHWENK Lavvarmesement CEM III / B 42,5 L-LH / SR (na) uten tiltak ned til minus 6 grader, med tiltak støper vi også ned mot minus 15 grader. Det er som oftest kaldest om natten, så vi har støpt tidlig om morgenen. Tiltak som oppvarmet form og tilsetningsstoffer er helt avgjørende for vinterstøp uansett om det er CEM III eller tradisjonell betong. Med dette prosjektet har vi motbevist myten om at det ikke lar seg gjøre å støpe med lavkarbon ekstrem på vinterstid. Veidekke har ikke gjennomgått sine kalkyletall på betong, men slik det ser ut til så er kostnadene langt mindre enn fryktet, til tross for en veldig kald vinter, påpeker Knutsen
Prosjektlederen forteller at Veidekke har blitt advart mot å støpe i CEM III på vinteren:
- Vi har blitt «advart» mot å støpe i CEM III, at det er i hvert fall ikke mulig på vinterstid. Vi mener bestemt at vi igjennom råbyggsfasen på Cissi Klein VGS, som har vært usedvanlig kald og tøff, har vist at CEM III er fremtiden og 100 prosent gjennomførbart. Vi i Veidekke er usedvanlig stolte over hva vi har oppnådd sammen med Trøndelag fylkeskommune, Betong Øst og flere andre samarbeidspartnere. Sammen baner vi vei mot en mer bærekraftig byggenæring, sier Knutsen.
Tidlig involvering gir resultater
Betong Øst roser Veidekke for deres satsing på miljøtiltak og ikke minst for å inkludere leverandørene tidlig i prosessen.
- Veidekke er veldig fremoverlente, de har involvert oss som ferdigbetongleverandør lenge før fysisk oppstart av prosjektet. Dermed har vi hatt mulighet til å spille hverandre gode, planlegge og legge til grunn for en best mulig leveranse, forteller Svein Nisja, teknolog og produksjonsleder i Betong Øst.
Nisja påpeker hvor enkelt det kan være å kutte betydelige utslipp:
- Ved å utnytte mulighetene som ligger med bruk av miljøvennlig betong får man en betydelig CO₂-besparelse per krone investert. Bruker man lavkarbon ekstrem, koster hver kg CO₂ spart kun 1,2 kr. Med andre ord tar man i bruk en velkjent teknologi som har vært på markedet i lang tid og som faktisk gir en reel CO₂ - besparelse, kontra mange andre kreative og teoretiske miljøtiltak man driver med i byggebransjen. De som henger fast i gamle illusjoner om at lavkarbonbetong kun betyr seig betong med treg fasthetsutvikling, må våkne opp fra dvalen og være med på utviklingen, poengterer Nisja.
Nord-Europas sementindustri ser til Norge
Leveransen med lavkarbon ekstrem gjøres mulig med lavkarbonsement fra Schwenk. Markedssjef i Schwenk Norge AS, Thomas Jahren, forteller at denne sementen nå er "hyllevare" og den nye standarden for deres del. CEO for SCHWENK Northern Europe, Reinholdt Schneider, trekker frem Norge som et forbilde i miljøarbeidet:
- Vi merker en økende etterspørsel etter bærekraftige sementtyper i alle europeiske land hvor SCHWENK-gruppen opererer. Men Norge er desidert det landet i Europa som har kommet lengst i utviklingen av bærekraftig sement- og betongklasser. Eksperter innen industri, foreninger og offentlig sektor følger med på utviklingen, og Norge anses som et forbilde i arbeidet med lavkarbonbetong og lavkarbon ekstrem betonger, sier Reinholdt Schneider.
Cissi Klein videregående skole er klar til å ta imot elever fra neste høst (2025).