Con-Form med byggesystemer for ombruk

Rett før årsskiftet lanserte Con-Form byggesystemer for ombruk i betong. Byggesystemene som kan bygge store leilighetskomplekser, blokker og hoteller, kan demonteres og brukes igjen i andre byggeprosjekter.

Con-Form er de første i Norge til å tilby hele byggesystemer for ombruk i betong. Eksempelvis søyler, svalganger, balkonger, dekker og vegger. Med dette kan man bygge leilighetskomplekser, blokker og hoteller tilpasset ombruk.

Con-Forms nye byggesystemer for ombruk er prosjektert, utviklet og tilpasset fremtidig demontering og remontering i henhold til byggeteknisk forskrift TEK 17, som trådte i kraft den 1. juli i fjor. Med krav om at bygg skal bygges slik at de senere kan demonteres, og at materialer og bygningsdeler skal kunne brukes på nytt.

Ønsker å skape et marked for ombruk

Fagsjef i Con-Form, Jan Otto Honsrud har vært med å utvikle konseptet og håper at Con-Form kan bidra til å skape et marked for byggesystemer for ombruk.

- Kravet om at det skal velges produkter som er egnet for ombruk og materialgjenvinning kom på sommeren i fjor. Våre byggesystemer for ombruk, er et svar på dette. Fleksibiliteten dette gir, altså muligheten til å endre bruksområde til byggesystemer og materialer, er fremtidens måte å bygge på. Nå kan vi sette opp bygg med materialer som nesten kan vare evig, til tross endringer i behov. Vi er stolte over å være de første i landet som får til dette, sier Honsrud.

Jan Otto Honsrud, fagsjef i Con-Form, håper at Con-Form kan bidra til å skape et større marked for ombruk av betong.



Honsrud forteller at ombruksgevinsten for Con-Forms råbyggsystem ligger opp mot 90 prosent direkte ombruk og 10 prosent gjenbruk, og at kostnadsøkningen for dette tiltaket vil være svært begrenset. Det dreier seg om mindre tilpasninger i forhold til dagens produksjon.

- Vårt byggesystem er ett hybrid råbygg som tar det «beste» fra plasstøpte konstruksjoner og betongelementer inn i ett eget ombruksbart byggesystem. Dette gir stor fleksibilitet for kunden, da vi styrer hele verdikjeden selv, fra prosjektering, produksjon i fabrikk og utførelse på byggeplass, sier Honsrud.

Con-Form har også utviklet og testet ut boltet byggesystem for stål, tilpasset deres betongsystem. Hvor knutepunkter og stålprofiler er demonterbare. Honsrud oppgir at ombruksgevinsten for Con-Forms bærende stålsystem er opp mot 98 prosent.

Sterk satsning på både sosial og miljømessig bærekraft

Con-Form har i mange år arbeidet med å utvikle bærekraftige løsninger. Bedriften har bistått med utvikling av den mulig klimanøytrale betongen Biocrete i samarbeid med blant annet Snøhetta. Con-Form oppgir at de i hovedsak bruker lavkarbon A på all våtstøp på byggeplasser, og at den største andelen av elementproduksjon foregår også ved bruk av lavkarbon betong. Nå har de også løsninger for ombruk. Videre har de som mål å redusere utslippene med 50 prosent fra 2020 til 2025.

Con-Form har også gjort seg bemerket for sitt HMS-arbeid. Under Betongindustridagene 2024 i januar, ble bedriften tildelt «HMS-prisen 2023». Juryen trakk fram Con-Forms storsatsning på egne ansatte, blant annet med tilrettelagt kompetanseheving for alle stillinger i alle ledd, intern montasjeskole for montørene før de starter som montør på byggeplass og økt andel fagarbeidere til cirka 50 prosent. Bedriften har vist engasjement og vilje til å dele sin kompetanse, løsninger og erfaringer med andre firmaer og bransjen. Les mer om prisen her.

Con-Form van HMS-prisen 2023 under Betongindustridagene 2024. Bak f.v. Ole Kvaale, Ola Syrstad, Jomar Fugløy. Fremme f.v. Ronald Slungård, Tom Erik Heggedal og Jan Otto Honsrud. Foto: Arve Brekkhus/Byggeindustrien.


Nettopp det med å dele kompetanse, løsninger og erfaringer understreker Honsrud som en sterk motivasjon for arbeidet sitt. Han oppfordrer alle som har spørsmål, eller egne erfaringer å dele, tilknyttet ombruk om å ta kontakt.

 

Motta nyhetsbrev?

Motta nyhetsbrev?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: