Dersom vi ser bort ifra sykehusprosjektene i Oslo er igangsettingen for offentlige bygg på samme nivå som det historiske bunnåret 2023. For helsebygg vil det knapt ha blitt igangsatt ett hundre tusen kvadratmeter når vi nærmer oss slutten av 2024, så lav igangsetting har vi ikke sett før. Dette er et uttrykk for offentlig fattigdom, mens vi aldri har hatt en så rik stat. Kommunene og regionene blir fattigere, samtidig som staten forventer at de står i førstelinjen for befolkningen.
Statens primære oppgave er å sikre borgerne, og legge til rette for at flest mulig kan realisere et meningsfylt, trygt og godt liv uavhengig av hvilken fase av livet man er i. Det er altså statens oppgave å sørge for at kommunene har tilstrekkelig finansielt grunnlag for å yte tjenester for borgerne, i det ligger også at det offentlige må bidra med motkonjunkturitiltak når byggenæringen ligger nede.
Vi vet at konjunkturene i økonomien alltid er tøffe for byggenæringen, men mener det nå har gått for langt. Kommunene og byggenæringen har blitt finanspolitikkens midje når beltet strammes til. Vi risikerer ikke bare at dette gir en varig svekket velferdsproduksjon i Norge, vi kan også miste en hel generasjon medarbeidere og virksomheter i bygge- og anleggsnæringen. Betong Norge mener det nå må komme kraftfulle tiltak for å styrke kommuneøkonomien, dette er tvingende nødvendig for at kommunene skal fylle sin primærfunksjon på best mulig måte, og sørge for økt aktivitet i en byggenæring som sliter.
Kommunene har en nøkkelrolle i samfunnet. Veier, skoler, helseinstitusjoner og andre offentlige bygg er grunnsteinene for å skape velfungerende lokalsamfunn, håndtere befolkningsvekst, yte tjenester med akseptabel kvalitet for borgerne, og tilfredsstille statens stadig strengere krav til funksjonalitet og ytelser for kommunale bygg og anlegg. Når budsjettene kuttes, er det nettopp byggene som skal huse tjenestene overfor borgerne som blir utsatt eller i verste fall skrinlagt.
For betongnæringen har denne underfinansieringen av kommunene stor betydning, vi er en typisk distriktsnæring og er en del av det lokalsamfunnet. Færre offentlige bygge- og anleggsoppdrag rammer næringen dobbelt, de sekundære investeringene i bygg- og anlegg og annen virksomhet i privat sektor uteblir også når kommunen og fylket ikke bygger.
Mange av våre medlemmer, som i stor grad er små og mellomstore bedrifter, er helt avhengige av offentlige prosjekter for å sikre stabil drift. Dersom disse prosjektene uteblir, kan vi stå overfor tap av arbeidsplasser, spesielt i distriktene.
Staten må ta mer ansvar for å avlaste presset kommunene opplever. Det er hjelp til selvhjelp når staten rekker ut en hånd til kommunene, som settes bedre i stand til å oppfylle sine primæroppgaver. Samtidig vil det sikre arbeidsplasser og videre drift i byggenæringen lokalt. Men viktigst av alt er at kommunene får levert gode tjenester til innbyggerne uten å ofre nødvendige investeringer i nye bygg til skoler, barnehager, helseinstitusjoner og sykehjem - altså oppgavene som staten plikter å legge til rette for.
John-Erik Reiersen, daglig leder i Betong Norge.